“Veel mensen beseffen de relatie tussen hun houding en nekpijn niet, denk aan de ‘iPad-nek’ bij mensen die teveel gebogen boven een schermpje zitten. Maar nekpijn kan ook door de houding op het werk worden veroorzaakt, door de slaaphouding of zelfs hoe men op de bank ligt.” Ronald Custers is manager van Nekcentrum Valkenswaard, maar zelf ook dagelijks bezig met nekklachten: “De algemene conditie en slaap zijn belangrijk om nekklachten te voorkomen. Ik vraag mensen vaak ‘waarvoor dient de slaap?’, dan gaan ze nadenken en beseffen ze dat er bijvoorbeeld iets niet klopt in hun slaaphouding of slaappatroon .”

Je bent dagelijks bezig met nekklachten?

“Ik ben de eindverantwoordelijke voor Nekcentrum Valkenswaard, maar ik doe zelf ook nog 85% van mijn werktijd therapie. Ik vind dat ook belangrijk, ik zou ook niet zonder kunnen. Je kunt dan echt innoveren, maar je leert ook veel van het luisteren naar en omgaan met patiënten. Je legt connecties tussen dingen die je nooit bij elkaar bracht, tussen een specifieke beweging en een specifieke pijn bijvoorbeeld. Als iemand bijvoorbeeld pijnklachten heeft tussen de schouders en tussen arm en duim. Dat zijn twee klachten, maar ze hebben één oorzaak: een zenuwwortel. Vreemd genoeg staat dat niet in de literatuur, maar een blik in de anatomie-atlas verklaart alles.”

“Mijn patiënten hebben meestal last van hoofdpijn, duizeligheid, kaakklachten, halsknechten en nekklachten. We onderscheiden inderdaad halsklachten en nekklachten, nekklachten zitten aan de achterkant en halsklachten aan de voorkant. Je moet het maar weten.”

Hoe gaat de behandeling van nekklachten?

“Als iemand bij ons komt, direct of via de huisarts, krijgt deze een uitgebreide intake met een casemanager. Er wordt door verschillende experts naar gekeken, we willen in het Nekcentrum op een andere manier de klachten aanpakken. Je kijkt dan ook naar kaakklachten, oorsuizingen, noem maar op, je legt verbanden. Iemand die met hoofdpijn binnenkomt, wordt uiteindelijk wellicht mogelijk geholpen aan een kaakprobleem.”

“Vervolgens ga je verder onderzoeken, we hebben bijvoorbeeld een vragenlijst ontwikkeld die uniek is in de wereld. Patiënten worden daarmee in categorieën verdeeld, het is nogal een verschil of iemand twee dagen of twee jaren nekpijn heeft, die mensen moet je verschillend behandelen. Vreemd genoeg gebeurt dat in praktijk veel te vaak niet.”

“Die indeling bepaalt het vervolg en ook de behandeling: of je meer ‘hands on’ of ‘hands off’ gaat werken, dus met fysieke aanraking of op afstand. Je kijkt in het laatste geval vooral naar het gedrag: als iemand al lang nekklachten heeft is de kans groter op problemen, omdat mensen er mee hebben leren leven.”

Welke categorieën onderscheiden jullie bij mensen met nekklachten?

“Er zijn drie categorieën: licht (max 2-3 behandelingen), midden (5-8 behandelingen, 80-85% van de mensen) en zwaar (maatwerk, afhankelijk van de gedragscomponent en houding). Bij mensen met zware klachten is vaak sprake van vervetting van bepaalde spiervezels, dat is op korte termijn niet te genezen.”

“Mensen met zware klachten zijn er vaak in twee typen: ze werken eraan of ze leggen zich erbij neer, bijvoorbeeld omdat ze de behandeling niet kunnen betalen of gemakzuchtig zijn. Alhoewel die laatste groep vaak wel weer terugkomt. Degenen die er wel aan willen werken, doen oefentherapie die ze ook thuis moeten doen. Soms zelfs 2-3 keer per dag, dat is een hele belasting.”

Hoe ben je in deze specialisatie gerold?

“Ik ben Master Manueel Therapie, na een opleiding in België en Nederland. Ik ben me vooral uit interesse gaan specialiseren in nekklachten, zowel in de theorie als in de praktijk zag ik mogelijkheden om dat vakgebied te verbeteren. De lage rug wordt al 15-20 jaar onderzocht, daar is al veel over bekend. Over de nek nog niet, maar dat verandert snel. Toch staan we op veel gebieden nog in de kinderschoenen.”

“Ik haal er plezier uit om dingen anders te doen, om andere inzichten te krijgen. Om dingen anders en beter te doen. Ik ben niet gemaakt om slaafs een zorgprotocol te volgen, ik zie altijd dingen die anders en beter kunnen. Maar mijn kinderen hebben daar soms wel last van, haha.”

Tekst Ronald Custers | Contact: r.custers@fysiovanhoof.nl,

Wil jij ook werken in een topteam met specialisten? Neem dan gerust contact met ons op!