“Mensen die bij mij terechtkomen hebben vaak last van het ‘knappen’ van de kaak, stijve kaken in de ochtend, of oorpijnen of hoofdpijnen die niet te verklaren zijn. En na de diagnose weten ze vaak ook of ze ‘klemmer’ of ‘knarser’ zijn. Want heel veel kaakproblemen ontstaan uiteindelijk door stress in de mond of mentale stress.”

Evelien Vandoninck is Orofaciaal Fysiotherapeut bij Therapiecentrum Valkenswaard, dat betekent dat ze gespecialiseerd is in kaakfysiotherapie: “Het gaat dan meestal om mensen met pijn aan de kaak, maar het kan ook gaan om uitstralingspijn naar oor, nek, hoofd, of het gezicht. De kaak is dan een mogelijke onderliggende oorzaak, veel mensen zijn zich daar niet van bewust.”

Hoe gaat kaakfysiotherapie in praktijk?

“We doen eerst een uitgebreide analyse, waarbij we een aantal vragen stellen zoals wanneer de hoofdpijn optreedt, en of dat men tandenknarst of last heeft van pijn bij het eten of lachen. Veel mensen met kaakklachten zijn zich niet bewust van de kaak als oorzaak van hun pijn. Maar liefst 80% van de mensen die tandenknarsen doen dit onbewust. ’s Morgens hebben ze dan symptomen als hoofdpijn, stijfheid in de kaken of het knakken van de kaken. Of ze kunnen de mond niet ver opendoen.”

“We kijken naar alle omgevingsfactoren in de mond waaraan je kunt zien of iemand knarst of klemt: slijtage, impressies in de tong of wang, bewegingen in de mond, noem maar op. Je kunt ook wel metingen doen tijdens het slapen, maar die voegen weinig toe.”

Hoe is de aanpak bij kaakfysiotherapie?

“Onze aanpak is vooral multidisciplinair. De duur van de therapie hangt af van hoe lang mensen al last van de pijn hebben. Als dat al erg lang is, dan kan de behandeling acht tot twaalf sessies duren. Wij doen coaching en counseling, zodat patiënten de onderkaak kunnen ontspannen en slechte mondgewoontes af kunnen bouwen, zoals nagelbijten. We geven ook therapie om de kaakspieren te ontspannen, vaak in combinatie met oefeningen voor thuis. En als een logopedist of psycholoog nodig is, dan regelen we die binnen ons centrum.”

“We kunnen eventueel ook een tandarts vragen om een opbeetplaat voor ’s nachts te maken. Daardoor gaan de kaakspieren ook meer ontspannen. Daarnaast worden we ondersteund door een gnatholoog, gespecialiseerd kaakklachten en pijn in het aangezicht. Daar hebben we elke maand een gezamenlijk spreekuur mee, onder andere voor complexe problemen.”

“Ik ben zelf van oorsprong Manueel Therapeut, gespecialiseerd in wervelkolomklachten. De kaak is immers een verlengstuk van de wervelkolom. Ik merkte dat ik een deel van de mensen met pijn niet kon helpen, dus ik ben me erin gaan verdiepen en ontdekte dat de kaak een mogelijke oorzaak van problemen is. Nu is er zelfs een masteropleiding voor, wat bewijst dat ik destijds al op de goede weg zat. En nu help ik dagelijks mensen met kaakproblemen.”

Contact: e.vandoninck@fysiovanhoof.nl